Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problémy nehtů

6. 3. 2010

Pokud jsou Vaše nehty slabé, lámavé či mají jiné neduhy, je to většinou způsobeno nedostatkem vitamínů, špatnou péčí, hormonálními změnami, stresem nebo životním stylem:

Křehké nehty - znamenají nedostatek vitamínu A a vápníku.

Bílé flíčky - jsou způsobeny nedostatkem bílkovin, vitamínu C či zinku.

Konce nehtů příliš zakulacené nebo zakřivené - je potřeba doplnit vitamín B12.

Hnědnutí nehtů - je zřejmě způsobené nedostatkem vápníku.

Měkké nehty - potřebují pravidelný pitný režim, tedy zhruba 2 l denně.

Bledé  a hrbolaté nehty - mají málo železa, jeste více masa, játra, vejce, také brokolice, špenát, ořechy, švestky, rozinky, datle....

Nehty bez lesku, štěpí se - zřejmě málo mastných kyselin, jeste ryby jako losos, pstruh, treska.

Suché, roztřepené konečky - příčinou jsou většinou chemické prostředky, saponáty

Nažloutlé nehty - způsobuje barevný lak, který byl nanesen na nehet přímo bez ochranného bezbarvého laku. Nebo také mívají kuřáci od cigaret, popřípadě může způsobovat žloutenka.

Namodralé nehty - mohlo by znamenat srdeční nebo plícní onemocnění, tvar nehtu vypadá jako hodinové sklíčko

Olejové skvrny - může signalizovat lupénku.. skvrny jsou žlutohnědé, mají voskový vzhled.

Žlutohnědé skvrny, odchlipující se lůžko, třepící až drolící se nehty nebo praskající nehty - zjevně jde o plíseň, kterou je zapotřebí léčit. V lékárně Vám nabídnou různé lokální přípravky na léčbu plísně nebo Vám dermatolog předepíše léky.

Kousání nehtů - zlozvyk, kterého se těžko zbavuje. Jednoduchá pomoc je modeláž nehtů, na umělé nehty Vás rychle přejde chuť. Také v drogerii lze zakoupit zvláštní přípravek, který nanesete na nehty. Jeho chuť je víc než odporná!!!

 

Chraňte své ruce a nehty

Základem všeho je chránit ruce a nehty a nevystavovat je působení škodlivých či agresivních látek.

Typickým příkladem takových látek jsou čisticí prostředky běžně používané v domácnosti. Proto byste vždy, když tyto prostředky používáte, např. při mytí nádobí, vytírání podlahy, mytí oken, úklidu koupelny atd., měli chránit ruce rukavicemi.

Pracovní rukavice používejte také při práci na zahradě, v dílně a jiných místech, kde by mohly ruce přijít do styku se špínou či mastnotou. Pokud budete pracovat bez rukavic, budete pak muset ušpiněné ruce mýt velmi dlouho, intenzivně, za pomoci abrazivní mycí pasty a kartáčku, což rukám ani nehtům neprospívá.

Ruce i nehty pravidelně ošetřujte, natírejte krémem určeným pro péči o ruce, který dodá pokožce potřebné látky a hydratuje ji. Krém je nejlepší aplikovat večer, na ruky dát speciální kosmetické rukavice a nechat působit klidně i celou noc.